Nasutowski carving z nagrodą jakośći!

Warsztaty carvingu zostały wyróżnione certyfikatem jakości "Zakup prospołeczny".


Podczas Gali Ekonomii Społecznej 2017 uhonorowano produkty i usługi przedsiębiorstw społecznych z województwa lubeslkiego. Dom Nasutów został wyróżniony za walory edukacyjne i profesjonalizm warsztatów rzeżbienia w warzywach i owocach oraz dekorowania potraw.


Zajecia prowadzano sa w Nasutowie od dwóch lat i cieszą dużym zainteresowaniem naszych gości. Podczas uroczystego spotkania nasze przedsiębiorstwo uzyskało również potwerdzenie prawa do używania znaku jakości "Zakup prospołeczny" dla produktów nagrodzonych w 2016 r.: zawijasa nasutowskiego i terenowej gry edukacyjnej "Powstańcza potyczka.

Więcej o zawijasie z Nasutowa , więcej o "Powstańczej potyczce ‘63"

Więcej informacji o certyfikacie "Zakup prospołeczny"


Warsztaty dekoracji potraw

Jadalne piękno na stole dostępne dla każdego


Carving to bardzo popularna na świecie i rozwijająca się w Polsce sztuka dekorowania stołów. M.in. z rzodkiewki, sałaty i cukini można przygotować prawdziwie kolorowe, jadalne bukiety. Proponujemy warszaty carvingu z dla różnych grup wiekowych i stopni zawansowania. Warsztaty carvingu to świetna rozrywka i przydatne umiejętności.

Czas trwania dla grup szkolnych 1 godzina.
Koszt 290 zł dla grupy max 30 osób.


Ojczyzną dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami są kraje azjatyckie. Za kolebkę tej sztuki uważa się Tajlandię i kraje ościenne, także Japonię.


Pierwsze wzmianki o fantazyjnym wycinaniu warzyw i owoców pojawiły się w Chinach za czasów dynastii Tang w panującej w latach 618 - 907. Za okres rozkwitu carvingu uważa się czasy dynastii Song rządzącej Chinami w latach 960 -1279. Wtedy to carving opuścił wyłącznie cesarskie komnaty i przeniósł się na stoły klasy średniej. W tamtych czasach uważano że dobre plony są uzależnione od sił wyższych i w ten sposób starano się podziękować za dary natury i obfite plony.

W Sukhothai (obecnie Tajlandia) w drugiej połowie XIV wieku a dokładnie w 1364 roku jedna z żon cesarza Phra Runga, Nong Noppharat rzeźbami z owoców i warzyw udekorowała pływające lampiony krathongi które wyglądały jak lilie wodne. Nong była wyznawczynią braminizmu. W myśl wierzeń i tradycji Budda musiał się podzielić darami z Matką Wodą boginią Mae Khongha. Cesarz Phra Rung tak się zachwycił lampionami że postanowił co roku obchodzić to wydarzenie w pierwszą księżycową listopadową noc. Tak narodziło się święto nazywane Loy Krathong. Od tego czasu sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach nie tylko w święto Loy Krathong stała się popularna na cesarskim dworze. Mistrzyniami tej sztuki stały się nadworne kucharki a z czasem i gospodynie domowe które w progu swych domów witały gości fantazyjnie wyrzeźbionymi owocami. Obecnie w Tajlandii carving włączony jest w program zajęć szkolnych jako dziedzictwo narodowe wymagające propagowania i ochrony. Również z tego powodu przywiązuje się wagę do zachowania odrębności narodowej i dekoruje się potrawy tak, by stały się ciekawe i nietypowe.



W Domu Nasutów kultywujemy sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach w ramach warsztatów dla młodzieży.

Zainteresowanych zapraszamy!













CZAS ruszać w drogę
do Nasutowa.

ZAPRASZAMY !