Dom Nasutów, Gminne Centrum Aktywizacji Społecznej i Zawodowej
PATRONAT
Towarzystwo Edukacji Patriotycznej im. gen. K. Ziemskiego
HISTORIA KONKURSU
Konkurs "Domowe Smaki" dedykowany dzieciom i młodzieży szkół podstawowych, gimnazjalnych i średnich z województwa lubelskiego organizowany jest corocznie od 2012 roku.
Celem konkursu jest zachowanie regionalnych tradycji, zbieranie przepisów i promowanie tradycyjnej kuchni regionalnej, budowanie więzi lokalnych i międzypokoleniowych, wyzwalanie przedsiębiorczości społecznej oraz solidarności między narodami.
Rok 2017
LAUREACI
I miejsce Hubert Pytka - Oponki serowe
II miejsce Łucja Woźniak - Kruche ciasteczka
III miejsce Wiktoria Drąg - Szarlotka domowa
Rok 2016
LAUREACI
I miejsce Dorota Łucka, Sękacz lubelski
II miejsce Michał Kowalik, Dziki schab
III miejsce Patryk Wójtowicz, Kwaśnik
III miejsce Joanna Kozieł, Sernik cynamonowy
Wyróżnienia
Katarzyna Klimek, Dziadkowy bigos
Klaudia Woźniak, Rolada drożdżowa
Aleksandra Mydlarz, Placki mamy Eli
Karolina Domin, Babciny zakątek
Patrycja Bogusław, Pieróg na dwa sposoby
Wyróżnienie Miesięcznika „Piekarz Polski” Andrzej Błaszczyk, Mietkowy bochen chleba
Rok 2015
LAUREACI
I miejsce Gabriela Paradzińska "Placki na blasze"
II miejsce Liwia Łońska "Pierogi z borowikami"
III miejsce Kinga Marciniak "Bułeczki drożdżowe"
Wyróżnienia
Jakub Prokop "Gulasz zimowy"
Anna Baranowska "Zupa porowa"
Piotr Drozd "Faworki"
Aleksandra Drozd "Babka puchowa"
Julia Drzymała "Paszteciki na cieście piwnym"
Klaudia Woźniak "Krążki drożdźowe"
Bożena Kłos "Ciastko w butelce"
Katarzyna Klimek "Chleb żytni"
Amelia Sagan "Babcinowe kluseczki"
Ilona Dzirba "Cebularz babciny"
Julia Ochal "Szarlotka", nagroda specjalna miesięcznika „Piekarz Polski”
Rok 2014
LAUREACI
I miejsce Emilia Zgierska - Róża karnawałowa
II miejsce Emilia Domonik - Pierogi z miętą
III miejsce Kinga Kucharzyk - Regionalny chlebek drożdżowy
Wyróżnienie Piotr Zgierski - Chleb wieloziarnisty na zakwasie (nagroda specjalna miesięcznika "Piekarz Polski")
Wyróżnienie Marcin Barczak - Pączki parowane (nagroda specjalna Stowarzyszenia Kucharzy Polskich)
Rok 2013
LAUREACI
W kategorii szkoły podstawowe
1. Paulina Bartosik za „Forszmak lubelski”
2. Natalia Misztal za „Racuchy”
3. Anna Minikowska za „Lumieszkę”
W kategorii szkoła ponadpodstawowa
1. Łukasz Janicki za „Lubelski bigos”
2. Adam Zielonka za „Piernik na 3 dni”
3. Bartłomiej Kamiński za „Pierogi we mgle”
Rok 2012
LAUREACI
Kategoria Szkoły Podstawowe
I miejsce Maciej Fim za potrawę Kartofle z noża
II miejsce Karolina Brzyska, Daniek Brzyski za potrawę Kotlety grzybowe
III miejsce Karolina Cichoń za potrawę Zupa zacierkowa
Wyróżnienie Weronika Nowicka za potrawę Oszinki owsiane
Wyróżnienie Anna Kukiełka, Aleksandra Kukiełka za potrawę Pieróg
Wyróżnienie Kamila Lewicka za potrawę Pączki tradycyjne
Wyróżnienie Aleksandra Chołost za potrawę Kapuśniaczki/Tarciuch
Kategoria Szkoły Ponadpodstawowe
I miejsce Karolina Wójcik za potrawę Duszone pieczarki pod smalcową pierzynką
II miejsce Ewa Marciniak za potrawę Forszmak lubelski
III miejsce Maria Nowicka za potrawę Kruche rogaliki drożdżowe
Wyróżnienie Anita Sołyga za potrawę Ciasto a’la snikers
MEDIA o KONKURSIE
O "Domowych Smakach" w Radio Lublin
Najpyszniejszy konkurs na Lubelszczyźnie. Dzieci przygotowały dobre smaki. Ponad 200 uczestników, ponad 30 laureatów. W Europejskim Domu Spotkań w Nasutowie zakończył się konkurs Domowe Smaki. Tym razem dania przygotowały dzieci i młodzież. - Jednym z jurorów był Sergiusz Kieruzel z Europejskiego Domu Spotkań. Zapewne w każdym domu są prababciowe przepisy, do których warto sięgnąć. Zachęcamy.