6 EDYCJA KONKURSU "DOMOWE SMAKI"


Zapraszamy do udziału w 6 edycji konkursu „Domowe Smaki”. Konkurs organizowany jest dla dzieci i młodzieży szkół podstawowych, gimnazjalnych i średnich z województwa lubelskiego.

Celem konkursu jest zachowanie regionalnych tradycji, zbieranie przepisów i promowanie tradycyjnej kuchni regionalnej, budowanie więzi lokalnych i międzypokoleniowych, wyzwalanie przedsiębiorczości społecznej oraz solidarności między narodami. Do finału zaproszonych zostało 30 uczestników.

Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody!

Zgłoszenia prosimy przesyłać do 29 lipca 2017


DO POBRANIA:
ZGŁOSZENIE DO KONKURSU / PDF | ZGŁOSZENIE DO KONKURSU / MSWord
REGULAMIN KONKURSU / PDF


Finał konkursu 20 sierpnia 2017 r.
podczas Dożynek Gminy Niemce w Domu Nasutów

REGULAMIN KONKURSU


Organizatorzy Konkursu

Dom Nasutów Nasutowskie Przedsiębiorstwo Społeczne
Gminne Centrum Aktywizacji Społecznej i Zawodowej

Współorganizatorzy Konkursu

Towarzystwo Edukacji Patriotycznej im. gen. Karola Ziemskiego

Czas trwania konkursu – edycja VI

01.04-20.08.2017 r.

Cele konkursu:

- Zachowanie regionalnych tradycji
- Zbieranie przepisów i promowanie tradycyjnej kuchni lubelskiej i innych regionów Europy
- Budowanie więzi lokalnych i międzypokoleniowych
- Promowanie i wyzwalanie przedsiębiorczości społecznej

Uczestnicy:

Konkurs przeznaczony jest dla uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych

Warunki uczestnictwa:

Wypełnienie zgłoszenia i przesłanie on-line lub listem na adres: Dom Nasutów Nasutów 98a, 21-025 Niemce

Kapituła:

Laureatów wyłoni kapitała Konkursu „Domowe Smaki”

Kryteria oceny:

I etap:
Przepis związany z tradycją rodzinną od minimum 25 lat: od 1 do 5 pkt
Opis związanych z potrawą zwyczajów lub wydarzenia z historii rodziny: od 1 do 5 pkt lub/i
Udokumentowana tradycja lokalna/regionalna związana z potrawą: od 1 do 5 pkt

Z przysłanych zgłoszeń kapituła konkursu wyłoni uczestników II etapu.

II etap:
Przygotowanie i prezentacja potrawy podczas finału konkursu w dniu 20 sierpnia 2017 r. w Domu Nasutów w Nasutowie 98a. od 1 do 10 pkt

Nagrody

Spośród uczestników II etapu kapitała wyłoni laureatów konkursu.
I miejsce
II miejsce
III miejsce
Kapituła może przyznać dodatkowe wyróżnienia.

Wyniki konkursu opublikowane będą na stronie www.nasutow.pl

Postanowienia końcowe:

Organizator zastrzega prawo do publikacji imion i nazwisk zwycięzców
Organizator zastrzega prawo do publikacji przepisów wraz z opisami oraz fotografii z przebiegu finału konkursu
Przystąpienie do konkursu jest jednoznaczne z zaakceptowaniem warunków regulaminu konkursu.



Dom Nasutów
Nasutowskie Przedsiębiorstwo Społeczne
Nasutów 98 a, 21-25 Niemce
Tel: 81 7567901 rezerwacja@nasutow.pl
www.nasutow.pl



Regulamin Konkursu "Domowe Smaki" do pobrania / PDF





DOTYCHCZAS ODBYŁO SIĘ 5 EDYCJI KONKURSU
Poznaj zwycięzców


ORGANIZATORZY

Dom Nasutów, Gminne Centrum Aktywizacji Społecznej i Zawodowej

PATRONAT

Towarzystwo Edukacji Patriotycznej im. gen. K. Ziemskiego





HISTORIA KONKURSU


Konkurs "Domowe Smaki"
dedykowany dzieciom i młodzieży szkół podstawowych, gimnazjalnych i średnich z województwa lubelskiego organizowany jest corocznie od 2012 roku.

Celem konkursu jest zachowanie regionalnych tradycji, zbieranie przepisów i promowanie tradycyjnej kuchni regionalnej, budowanie więzi lokalnych i międzypokoleniowych, wyzwalanie przedsiębiorczości społecznej oraz solidarności między narodami.




Rok 2016

LAUREACI

  • I miejsce Dorota Łucka, Sękacz lubelski
  • II miejsce Michał Kowalik, Dziki schab
  • III miejsce Patryk Wójtowicz, Kwaśnik
  • III miejsce Joanna Kozieł, Sernik cynamonowy

Wyróżnienia

  • Katarzyna Klimek, Dziadkowy bigos
  • Klaudia Woźniak, Rolada drożdżowa
  • Aleksandra Mydlarz, Placki mamy Eli
  • Karolina Domin, Babciny zakątek
  • Patrycja Bogusław, Pieróg na dwa sposoby
  • Wyróżnienie Miesięcznika „Piekarz Polski” Andrzej Błaszczyk, Mietkowy bochen chleba




Rok 2015

LAUREACI

  • I miejsce Gabriela Paradzińska "Placki na blasze"
  • II miejsce Liwia Łońska "Pierogi z borowikami"
  • III miejsce Kinga Marciniak "Bułeczki drożdżowe"

Wyróżnienia

  • Jakub Prokop "Gulasz zimowy"
  • Anna Baranowska "Zupa porowa"
  • Piotr Drozd "Faworki"
  • Aleksandra Drozd "Babka puchowa"
  • Julia Drzymała "Paszteciki na cieście piwnym"
  • Klaudia Woźniak "Krążki drożdźowe"
  • Bożena Kłos "Ciastko w butelce"
  • Katarzyna Klimek "Chleb żytni"
  • Amelia Sagan "Babcinowe kluseczki"
  • Ilona Dzirba "Cebularz babciny"
  • Julia Ochal "Szarlotka", nagroda specjalna miesięcznika „Piekarz Polski”



Rok 2014

LAUREACI

  • I miejsce Emilia Zgierska - Róża karnawałowa
  • II miejsce Emilia Domonik - Pierogi z miętą
  • III miejsce Kinga Kucharzyk - Regionalny chlebek drożdżowy

  • Wyróżnienie Piotr Zgierski - Chleb wieloziarnisty na zakwasie
    (nagroda specjalna miesięcznika "Piekarz Polski")

  • Wyróżnienie Marcin Barczak - Pączki parowane
    (nagroda specjalna Stowarzyszenia Kucharzy Polskich)



Rok 2013

LAUREACI

W kategorii szkoły podstawowe

  • 1. Paulina Bartosik za „Forszmak lubelski”
  • 2. Natalia Misztal za „Racuchy”
  • 3. Anna Minikowska za „Lumieszkę”

W kategorii szkoła ponadpodstawowa

  • 1. Łukasz Janicki za „Lubelski bigos”
  • 2. Adam Zielonka za „Piernik na 3 dni”
  • 3. Bartłomiej Kamiński za „Pierogi we mgle”



Rok 2012

LAUREACI

Kategoria Szkoły Podstawowe

  • I miejsce Maciej Fim za potrawę Kartofle z noża
  • II miejsce Karolina Brzyska, Daniek Brzyski za potrawę Kotlety grzybowe
  • III miejsce Karolina Cichoń za potrawę Zupa zacierkowa

  • Wyróżnienie Weronika Nowicka za potrawę Oszinki owsiane
  • Wyróżnienie Anna Kukiełka, Aleksandra Kukiełka za potrawę Pieróg
  • Wyróżnienie Kamila Lewicka za potrawę Pączki tradycyjne
  • Wyróżnienie Aleksandra Chołost za potrawę Kapuśniaczki/Tarciuch

Kategoria Szkoły Ponadpodstawowe

  • I miejsce Karolina Wójcik za potrawę Duszone pieczarki pod smalcową pierzynką
  • II miejsce Ewa Marciniak za potrawę Forszmak lubelski
  • III miejsce Maria Nowicka za potrawę Kruche rogaliki drożdżowe

  • Wyróżnienie Anita Sołyga za potrawę Ciasto a’la snikers






MEDIA o KONKURSIE


O "Domowych Smakach" w Radio Lublin

Najpyszniejszy konkurs na Lubelszczyźnie.
Dzieci przygotowały dobre smaki. Ponad 200 uczestników, ponad 30 laureatów. W Europejskim Domu Spotkań w Nasutowie zakończył się konkurs Domowe Smaki. Tym razem dania przygotowały dzieci i młodzież. - Jednym z jurorów był Sergiusz Kieruzel z Europejskiego Domu Spotkań. Zapewne w każdym domu są prababciowe przepisy, do których warto sięgnąć. Zachęcamy.








KONTAKT

Napisz do nas jeżeli masz pytania